image_pdfimage_print

De Jeugd Luchtvaart Brigade (JLB) op Curaçao

Ronald Schnitker in gesprek met Cedric Bronswinkel, waarnemend afdelingscommandant JLB

Auteur: Ronald Schnitker Foto’s: JLB

Cedric Bronswinkel, waarnemend afdelingscommandant JLB in gesprek met Ronald Schnitker

De JLB is opgericht in 1959 en is gevestigd in het vroegere personeelskantoor van de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij dicht bij het luchthavencomplex Hato.

Wat is het doel van de JLB en hoe tracht de JLB dit te bereiken?

Jongelui die interesse hebben in de luchtvaart een beter begrip geven van die luchtvaart en het vormen van de leden tot voorbeeldige burgers. Dit gebeurt door middel van een lessenprogramma, aangevuld met lezingen en andere activiteiten.

Wat leren de jonge JLB’ers en wat kunnen zij daar later mee?

De volgende vakken komen voor in het lessenpakket van de JLB:

  • Aerodynamica en Vliegtuigbouw
  • Air Traffic Control
  • Algemene Luchtvaartkennis
  • Instrumenten
  • Luchtvaartgeschiedenis
  • Meteorologie
  • Motoren
  • Navigatie
  • Ruimtevaart
  • Vliegtuigherkenning
  • Vorming
  • Exercitie
Bensen Gyrocopter PJ-XAA, in gebruik bij JBL in de jaren ’60

Kan iedereen lid worden van de JLB of gelden er bepaalde toelatingseisen?

Het lidmaatschap van de JLB staat open voor jongens en meisjes die minstens in de tweede klas MAVO, HAVO, VWO, LTS T-stroom of Eerste klas MTS zitten en veertien jaar zijn. De huidige toelatingseisen zijn aangepast aan de huidige nieuwe structuur van het onderwijs.

Hoe worden nieuwe JLB’ers geworven?

Via oproepen in de kranten en programma’s op radio en indien mogelijk via TV. Er gaan ook posters en folders naar scholen. Jongens en meisjes vanaf 14 jaar die belangstelling hebben kunnen zich bij de JBL aanmelden. Na enige tijd krijgen zij een oproep om langs te komen voor een zgn. “Aanname examen”. Met behulp van een eenvoudige test wordt de Algemene luchtvaartkennis en de luchtvaartkennis betreffende Curaçao getoetst. Dit helpt ons om in het geval dat we meer inschrijvingen hebben dan we plaats kunnen bieden een keuze te kunnen maken.

Toelating is dus ook mogelijk voor meisjes?

Toelating tot de JLB was van 1959 tot 1972 alleen voor mannelijke leden. Maar hierna konden ook meisjes lid worden. Een specifieke verhouding is er nooit geweest. Het varieerde van jaar op jaar. In het algemeen wel 70/30 (Jongens/Meisjes).

Hoeveel JLB’ers hebben sinds de oprichting in 1959 de opleiding doorlopen?

Vanaf de oprichting in 1959 hebben we naar schatting tussen de 4000 en 5000 leden gehad. Exacte cijfers zijn op dit moment jammer genoeg niet bekend, maar die proberen we nog wel te achterhalen.

Wat is jouw functie in het geheel Cedric?

Ik heb de rang van Waarnemend Afdelingscommandant, maar ben belast met het lessenprogramma. Ik zorg ervoor dat het lesmateriaal in overleg met de instructeur up-to-date is, dat er op de lesdagen instructeurs zijn en zie toe dat er examens voor brevetten wordt afgenomen en de examenresultaten per lid wordt bijgehouden. Zelf ben ik ook belast met de vakken Vliegtuigherkenning, Algemene Luchtvaart, Luchtvaartgeschiedenis en Ruimtevaart.

Waar komen de docenten vandaan?

In het begin maakten we gebruik van luchtvaartexperts die werkten bij de KLM, de MLD, het Departement van de Luchtvaart, de Meteo etc. Later werden steeds vaker oud- leden van de JLB die een baan hadden gevonden in de luchtvaart of zich op een andere manier hadden verdiept in de luchtvaart ingezet als docent.

Hoe ziet de organisatie eruit?

Zie bijgaande informatie.

Leren de JLB’ers ook de theorie van het vliegen?

In principe nemen we de normen voor de Private Pilot License en verdelen de stof over 2 jaar (leden die niet bevorderd worden naar een rang boven de basisrang van kadet, blijven 2 jaar bij de club). Elke vak kent drie niveaus waarin examen wordt afgelegd: Derde klasse (laagste niveau), Tweede klasse en Eerste klasse. Per klasse examen per vak ontvangt men een brevet. Bijv. Derde klasse navigatie als men het brevet examen voor de derde klasse Eisen Navigatie met succes (70 van de 100 punten of meer) behaalt.

Wat doet de JLB nog meer aan vorming?

Onder de les vorming krijgen de leden via kader en uitgenodigde experts informatie hoe ze zich moeten gedragen als goede leden van de JLB en als goede burgers in de maatschappij. Verder hebben houden we elk jaar een kamp in een natuurgebied.
In de beginjaren had de JLB een programma lijnvliegen met modelvliegtuigen. Dat is jammer genoeg ten einde gekomen. Tegenwoordig vindt Flight Simulation op computers meer belangstelling.

Cedric Bronswinkel

De jongens en meisjes dragen uniformen en doen aan exercitie. Roept dit niet een vergelijking op met ‘soldaatje spelen’?

Zodra het lid klaar is voor de installatie (de eed afleggen om van Aspirant Kadet, Kadet te worden) moet zijn of haar uniform zijn aangeschaft. Het uniform moet voor eigen rekening worden aangeschaft bij een speciaalzaak die uniformen maakt. De leden zijn in het algemeen zeer trots als ze in het publiek optreden in hun uniform, bijvoorbeeld tijdens de activiteiten voor de Dag van de Vlag en het Volkslied.

Dag van de Vlag
Excercitie

Erewacht van de Jeugd Luchtvaart Brigade, opgesteld ter verwelkoming van de KLM-bemanning met de eerste Jumbo op Curaçao

Hoe houdt de JLB zich financieel staande? Heeft zij inkomsten van buiten de eigen organisatie en wat dragen de JLB’ers zelf bij?

De Jeugd Luchtvaart Brigade krijgt een klein inkomen van een half aandeel in de lokale loterij. Het merendeel van de kosten wordt gedragen door een – bescheiden – contributie van de leden en fundraising activiteiten van de club (o.a. carwash, BBQ).

Heeft u voorbeelden van oud-leden die dankzij de vorming van de JLB later een functie in de luchtvaart zijn gaan uitoefenen of elders een voorname positie wisten te bereiken?

Verschillende JLB’ers zijn sinds de oprichting in de luchtvaartwereld terechtgekomen maar ook in ander belangrijke functies voor de Antillen.

Om er enkele te noemen:

  • Robert Page (lid nummer 1977-003) deed zijn vliegeropleiding aan de Oxford Air Training School in Engeland en slaagde als de beste van de school. Hierna deed hij mee al een van de gegadigden voor de Allan Cobham Award en werd hierbij de winnaar en ontving uit de hand van de Prins van Engeland zijn Award. Hij werd later piloot bij de ALM (MD-80) en op de Atlantische routes van de KLM (DC-10). Hierna chef-vlieger bij de Curaçaose Inselair.
  • Carl John (lid nummer 1982-021) is tegenwoordig Hoofd Korps Politie Sint-Maarten.
  • Jan Buitenweg (lid nummer 1961-003) beëindigde zijn vlieg carrière als DC-10 captain bij de KLM.
  • Myrtra Barby (lid nummer 1974-012) vloog als stewardess en later purser bij de ALM, KLM en Insel Air. Bij die laatste luchtvaartmaatschappij werd zij Hoofd Cabine personeel.
  • Martin den Dulk (lid nummer 1976-061) heeft de huidige vlag van Curaçao ontworpen en is momenteel Commandant van de Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC).
Robert Page

Sinds de Corona tijd is het een beetje stil geworden rond de JLB. Worden er weer pogingen ondernomen om daar weer nieuw leven in te blazen?

Na de gedwongen stilstaand tijdens Corona is de JLB niet direct weer opgestart. Dat had mede te maken met het feit dat de Algemene Commandant in deze periode was overleden. Het clubgebouw is in deze periode van stilstand erg achteruitgegaan. Momenteel zijn bestuursleden actief bezig om de JBL weer op te starten. Het gebouw is inmiddels opgeknapt en men is nu bezig met het vervaardigen van nieuw lesmateriaal en op dit moment wordt er gezocht naar nieuwe leiders en instructeurs. Gedurende 2024 hopen we weer een nieuwe lichting kadetten te kunnen aanwerven.

De JLB op Curaçao toont in haar doen en laten grote gelijkenis met de Jeugd Luchtvaart Brigade zoals Nederland die kende in de jaren ’50-’60. Uniformen, emblemen en lidmaatschapsbewijzen lijken sterk op elkaar. Was er in de beginjaren ook sprake van een hechte samenwerking met de KNvvL en als die er was, waarom is daar niet langer sprake van?

Naar alle waarschijnlijkheid waren er in de beginperiode contacten tussen de Curaçaose JLB en die in Nederland en ongetwijfeld ook met de KNVVL. We zijn immers naar evenbeeld van de JLB Nederland opgericht. Het is niet duidelijk te zien wanneer deze contacten zijn opgehouden te bestaan. Later ontstonden er wel intensieve contacten met de CAP (Civil Air Patrol) in de Verenigde Staten.

Is er sprake geweest van uitwisseling van Curaçaose JLB’ers met die uit Nederland?

In 1966 en 1968 waren er uitwisselingen van cadetten van de JLB naar Nederland. JLB Nederland en de KNVVL waren hierbij betrokken.
Hierna waren er gedurende enkele jaren uitwisselingen in Amerika. Ik was zelfs een van de deelnemers aan zo’n uitwisseling in 1972. Hierbij kwamen kadetten van de Civil Air Patrol naar Curaçao en gingen JLB Nederlandse Antillen Kadetten naar de Verenigde Staten.

Wilt u de JLB helpen?

De Jeugd Luchtvaart Brigade moet natuurlijk behouden blijven, zodat jeugdigen op Curaçao de mogelijkheid wordt geboden om de wondere wereld van de luchtvaart te verkennen.
Als u ideeën heeft over het bieden van hulp aan de JBL, dan horen wij dat graag van u. Mail naar: redactie@dedurfplaats.eu
Financieel bijdragen mag natuurlijk ook. Als u wilt doneren dan kunt u dat doen door een geldbedrag over te maken op de bankrekening van
DeDurfplaatsCampus: NL89ABNA0860958833, onder vermelding van ‘JLB’.
Wij zullen ervoor zorgen dat het bij de JLB terechtkomt.